פרדיגמה היא תבנית מחשבה, ראיית עולם, המורכבת ממכלול של עמדות, תפיסות מחשבתיות ואמונות. פרדיגמה היא בעצם סוג של משקפיים שכל אחד בונה לעצמו ודרכם הוא רואה את העולם, תופס את המציאות ומבין דברים בצורה מסוימת. הפרדיגמות- תבניות החשיבה נבנות ונרכשות במהלך חיינו באמצעות החוויות והניסיונות שלנו. אנחנו בדרך כלל לא מודעים לאותן תבניות חשיבה שטבועות בנו ומנהלות אותנו והם אלו שיכולות לקדם ולעזור לנו בחיים או למנוע מאיתנו להתפתח ולשתק אותנו כאשר הן שגויות.
ניתן לדמות את הפרדיגמה למפת דרכים שמראה לנו ייצוג מסוים של הדרך- תוואי שטח, נחלים, הרים וכו’. אך חשוב לזכור: הפרדיגמה היא אינה השטח עצמו וכאשר אנו הולכים בדרך אנו רואים שבמציאות הדברים קצת שונים. לכולנו יש כל מיני סטים של מפות כאלו המייצגות מציאות כלשהי כפי שאנו רואים אותה בעיני עצמנו ולא תמיד כפי שהיא באמת.
הפרדיגמות שלנו מנהלות לנו את החיים ללא ידיעתנו ופועלות בעיקר באמצעות התת-מודע שלנו, לכן לפעמים אנחנו לא מבינים מדוע אנו חוזרים על טעויות מהעבר או לא מצליחים לשנות את חיינו, למרות שאנו חושבים שאנחנו יודעים מה אנחנו לא עושים נכון. כדי להתגבר על הבעיה, יש צורך לחשוף את הפרדיגמה שמנהלת אותנו ולהביא אותה אל המודע כדי להיות מסוגלים לשנות אותה.
דוגמאות לפרדיגמות:
איך אפשר לזהות פרדיגמות?
לפי אופן ההתנסחות והמשפטים שרצים לנו בראש או שאנו שומעים מאחרים, לדוגמה:
כדי להצליח אנחנו מוכרחים לשכתב את המשפטים שרצים לנו בתוך הראש, זה כמובן מצריך עבודה עצמית וזה לא קורה בבת אחת. אך רק לאחר חשיפה של הפרדיגמה הנכונה שתוקעת או משבשת לנו את החיים ועבודה על השינוי שלה נוכל להגיע לשינוי אמיתי בחיים.
צילום: shutterstock
“אם אתה רוצה שינויים קלים בחייך- עבוד על הגישה שלך, אם אתה רוצה שינויים גדולים וחשובים-עבוד
על הפרדיגמות שלך” – סטפן קובי