איך יודעים לזהות שהתינוק שלך סובל מריפלוקס?

מאת: ד"ר דרורה ברקוביץ'

כדי לעשות סדר בדברים נתחיל עם ההסבר, מהו ריפלוקס?

רפלוקס  משמעו החזר. כאשר מדברים על רפלוקס קיבתי ושטי הכוונה להחזר של תוכן הקיבה כלפי מעלה לצינור הוושט.

אצל תינוקות מדובר בתופעה שכיחה מאחר וקיימת “חוסר בשלות של מערכת העיכול”. בקרב מבוגרים נמנעת חזרת תכולת הקיבה לוושט על ידי קבוצת שרירים הנמצאת במעבר וושט-קיבה (סוגר וושט תחתון-LES) כאשר באופן תקין לאחר ארוחה יש התכווצות של סוגר זה עם עליית לחץ, המונעת את ההחזר. אצל תינוקות, מתאפשרת חזרת המזון לוושט משום שקיימת הרפיה זמנית חוזרת בלחץ הסוגר.

מנגנונים אחרים שיגבירו רפלוקס בתינוק הם ארוחה גדולה מדי, בקע סרעפתי מולד ומאמץ נשימתי (גם בעת מחלות וירליות קלות בדרכי הנשימה).

ברוב התינוקות תופעת הרפלוקס אינה גורמת לתסמינים ולכן אין צורך בטיפול, תינוקות אלו נקראים-Happy spitters משום שיפלטו וימשיכו להיות תינוקות חייכניים ובריאים.

איך יודעים לזהות שהתינוק שלך סובל מריפלוקס?

צילום: shutterstock

איך יודעים אם ישנה בעיה שדורשת התערבות מקצועית ואיך מאבחנים?

בחלק מהתינוקות יופיעו סיבוכים שיחייבו התייחסות לפליטות כבעיה. הסיבוכים מופיעים עקב נוכחות מתמשכת של תכולת מיצי הקיבה בוושט, המביאה להתפתחות של דלקת בוושט.

הביטוי הקליני יהיה אי שקט, פליטות או הקאות שיכולות להכיל דם, קשיי האכלה ולעיתים קשיי שגשוג. ביטויים אלו אינם אופייניים רק לרפלוקס, אלא יכולים להופיע במצבי מחלה נוספים, כמו: האכלת יתר, מחלה זיהומית, אי ספיקת לב, אלרגיה לחלבון חלב פרה או מחלות מטבוליות.

בעת המפגש עם ההורים ובבדיקת התינוק, ינסה הרופא לשלול גורמים אחרים לתלונות (אבחנה בדרך השלילה). ברוב המקרים הרופא יסתפק בבדיקת התינוק ובשיחת הרגעה והדרכה הורית. קיימות בדיקות ספציפיות לאבחון רפלוקס – אך הן בדיקות פולשניות שחלקן כרוך בחשיפה לקרינה ולכן הן נשמרות למקרים בהם התלונות אינן ברורות (ניטור חומציות בוושט, הדמיה רנטגנית עם בליעת חומר ניגוד, מיפוי חלב, אנדוסקופיה).

איך מטפלים?

הטיפול בתינוק עם פליטות מרובות ללא סיבוכים יתבסס על שילוב בין תנוחות רצויות והסמכת המזון. התנוחות המפחיתות פליטות הן תנוחה אנכית או שכיבה מורמת ,ובשעות ערנות שכיבה על הבטן (הוכחה כמפחיתה רפלוקס בבדיקות ניטור חומציות בוושט). התנוחה המשלבת הרמה ושכיבה על הבטן היא תנוחה המכונה “נמר על העץ”.

הסמכת המזון מתאפשרת על ידי תרכובות מזון לתינוק (תמ”ל) ייחודיות ששמן נגזר מפעילותן- AR (anti-reflux) השימוש בהן מיועד כמובן רק לתינוקות שאינם יונקים.

איך יודעים לזהות שהתינוק שלך סובל מריפלוקס?

צילום: shutterstock

בארץ קיימים כעת 4 סוגי תמ”ל שההסמכה שלהן היא על ידי תוספת עמילן ממקורות שונים:

( Enfamil AR  ו-Similac spit-up relief מוסמכות עם עמילן אורז ,Nutrilon AR מוסמך עם עמילן חרובים ו-Materna AR מוסמך עם שילוב של עמילן תירס ועמילן תפוח אדמה).

פורמולות ה-AR מפחיתות פליטות והקאות- אך בחלק מהתינוקות יתכנו תופעות לוואי בעיקר של שינוי בטיב היציאות. בפורמולות המוסמכות על ידי עמילן אורז, חלק מההורים מדווחים על עצירות, בפורמולה המוסמכת על ידי עמילן חרובים ההורים ידווחו על יציאות רכות מרובות.

בפורמולת ה-AR של מטרנה יש למעשה שני יתרונות- הסמכה עם עמילן שאינו אמור לשנות טיב יציאות וכן תוספת של פרוביוטיקה עם חיידק ה-L. Reuteri  אשר הוכח במחקרים כמשפר אי שקט ופליטות בתינוקות.

בתינוקות עם פליטות מרובות וחוסר עליה במשקל יהיה טעם לשקול להסמיך תמ”ל עם דייסת קורנפלור כדי לשלב בין הסמכה והוספת ערך קלורי מבלי להגדיל את נפחי הארוחות .

כאשר נמשכות תלונות על קשיי אכילה חרף השינויים הנ”ל, יש להתייעץ עם גסטרואנטרולוג ילדים אשר ישקול מעבר להזנה בפורמולה מפורקת או הרחבת בירור, כנגד ניסיון טיפולי תרופתי, כדי להפחית רפלוקס חומצי.