השנה הופכים את המינוס לפלוס: על פי אלון גל

מאת: אלון גל

תחילת שנה חדשה משולבת תמיד בחשבון נפש והרהורים בשנה שחלפה, בטעויות שעשינו, הבטחות שהפרנו, הזדמנויות שחלפו ובעיקר בהבטחות לעצמנו. מכל עבר נזרקת השאלה “מה אתה מבטיח לעצמך השנה?” ואנחנו מבטיחים: להתחיל לרוץ או לנצל את המנוי למכון הכושר, מבטיחים להתחיל לאכול בריא, לראות את המשפחה יותר, להתמיד ולהיות נחושים יותר ומה לא?

צילום: shutterstock

צילום: shutterstock

בחרתי עבורכם כללים פשוטים שיעזרו לכם השנה להבטיח וגם לקיים את המשאלה להפוך את המינוס לפלוס, לפחות בתחום הכלכלי:

הציבו מטרות ברורות ומדידות בכל תחומי החיים:

הצבת מטרה מדידה יוצרת התכוונות ותנופה אמיתית. הסיבה לכך היא, שפעמים רבות המיקוד עצמו יוצר פריצות דרך מפתיעות. לדוגמה: “ליצור זוגיות” אינה מטרה ברורה ומדידה אלא כללית ומעורפלת. לעומת זאת, “עד לתאריך 1/1/2018 אני חולק את חיי וגם את מגוריי עם אישה שאני אוהב ומתגעגע אליה כשהיא לא לידי” – הנה בהחלט מטרה מדידה.

משפחה היא ארגון עסקי:

כמו כל עסק אחר, משפחה היא תא כלכלי מובהק: יש הוצאות ויש הכנסות, הלוואות והתחייבויות, השקעות וחסכונות. בנוסף, כמו בכל ארגון מצליח המנוהל ומכוון ע”י דירקטוריון, כך גם משפחה מצליחה מנהלת את ענייניה באמצעות תכנון ובקרה. בני המשפחה, ההורים והילדים הבוגרים הם “דירקטוריון המשפחה” שאמור להתכנס כדי לגבש “מדיניות” ולהוביל את “העסק המשפחתי” להצלחה.

שתפו את סביבתכם במטרות שהצבתם:

ככל שתשתפו יותר את הסביבה במטרות שהצבתם לעצמכם, כך תצרו מחויבות אישית גבוהה יותר וכן תגייסו פיזית ואנרגטית את הסובבים אתכם לדברים שחשובים לכם. למשל, איך יזכור חברכם לעבודה להכיר לכם את החברה המקסימה של אשתו, אם לא יידע שאתם מבקשים לעצמכם זוגיות השנה?

כלכלה איכותית תלויה בהתנהלות איכותית:

רוצים להצליח? הפתרון טמון בהבנה שמשפחה המתנהלת ללא תקשורת איכותית, שיתוף פעולה, עזרה והבנה – תתקשה לרוב לייצר תוצאות איכותיות. ממש כמו שכל חברה או ארגון עסקי תלויים במערכות יחסים ושיתוף פעולה בין חברי הארגון, כך גם משפחה. אחרי הכל, אם אינכם מסוגלים לנהל גם שיחות מעמתות וקשות באופן רגוע ואיכותי, תוך מתן כבוד הדדי – כיצד תוכלו להובילו את המשפחה להצלחה?

התמודדו עם הפחד מכישלון:

הסיבה המרכזית לאי קיום הבטחות היא הפחד מדחייה ואכזבה. רשמו את כל מה שעלול להשתבש במידה ותפעלו לקיום הבטחותיכם. פעמים רבות, עצם ההיכרות עם האיומים האפשריים וההשלכות שלהם מוציאה מהם את עוקצם.

עשו לעצמכם משוב כנה לגבי השנה שחלפה:

בדקו כיצד ויתרתם לעצמכם בשנה שחלפה והתחייבו לתיקון בשנה הקרובה. בדקו מדוע ישנם פערים, לא על מנת להאשים ולהלקות את עצמכם, אלא על מנת ליצור פתרונות ברורים ומדויקים. זכרו: לא ניתן למנוע טעויות, אך בהחלט מומלץ בשנה החדשה לעשות טעויות חדשות.

צרו סדר עדיפות חדש לשנה הקרובה:

בדקו שוב מה חשוב לכם ולפי זאת עצבו את סדרי העדיפויות אשר ישפיעו על ההחלטות, אותם תיקחו במהלך השנה. לדוגמה: ייתכן כי שיגרת החיים הובילה אתכם לבלות בשנה החולפת את רוב זמנכם בעבודה, על חשבון חיי משפחה וכדומה. מעוניינים במציאות אחרת? זה לא יקרה מעצמו. הקדישו מספר שעות לעצמכם ודרגו את תחומי חייכם על פי חשיבותם. לאחר ביצוע הדרוג, התחייבו לזמן איכות על פי מה שבאמת חשוב לכם.

 הימנעו מלעשות “כל מה שכולם עושים”:   

זה “שכולם עושים ככה” לא הופך את זה לנכון. אלא בדיוק להפך, יש סיבה לכך שכל כך הרבה משפחות ואנשים חיים בהישרדות ובינוניות. הסיבה היא מערכת אמונות וגישות מקובלות שאינן תומכות בתהליכי צמיחה. דוגמה לכך היא נושא הדיור. אם תשאלו רבים בנושא זה, כמעט כולם יגיבו “שבכל מקרה – עדיף לקנות בית מאשר לחיות בשכירות”. אך זוהי טעות, במקרים רבים עדיף לשכור בית באזור איכותי יותר והוצאה נמוכה יותר עד שיתאפשר אחרת, מאשר להיכנס להוצאות אשר לא תוכלו לעמוד בהן כמשפחה.

הגשימו חלום ילדות אחד במהלך השנה:

חווית ההישג היא חלק חשוב מיכולתנו לקיים הבטחות לעצמנו. לכולנו עשרות חלומות ילדות קטנים הניתנים להגשמה בקלות יחסית: להקליט שיר, לצלול, לצנוח וכדומה, הסיפוק שבהישג יוצר מוטיבציה ורצון להמשיך.

הוקירו עצמכם בכל הזדמנות:

רובנו נוטים להתייחס לפעולות המוצלחות אותן אנו מבצעים כמובן מאליו. זוהי טעות שהשלכותיה רבות וקשות. ככל שאנו מוקירים את עצמנו יותר, כך מתחזק הדימוי העצמי וגם הכושר לעשות ולהעז, הצלחות נוספות לא מאחרות לבוא.

הטמיעו מנהג איכותי קבוע אחד כבר בתחילת השנה:

“להתחיל ברגל ימין”, הנו משפט שכולנו מכירים אך נוטים להתקשות ליישם. במידה ותקפידו ליצור הרגל אחד חיובי כבר בתחילת השנה, חווית ההצלחה תלווה אתכם אל עבר האתגרים הבאים במהלכה.

ותרו על אלו בסביבתכם שאינם שמחים בשמחתכם:

לרובנו יש בסביבתנו אדם אחד או יותר, שאנו מתייחסים אליו כאל “אדם קרוב”, אך במקום לתמוך בנו ולשמוח כאשר אנו צומחים, הוא נוהג להקטין ולבטל אותנו. במקרים של אנשים שכאלו- עדיף בלי. זוהי החלטה לא פשוטה, אך לעתים, בדיעבד אנחנו מגלים שהיא היתה לטובתנו.

צרו “ניקיון” אנושי בנשמתכם:

הקפידו לשמור על  עצמכם ולהימנע מכעס מצטבר, הסתרה ותסכול מתמשך. אלו משמשים כמעכבי צמיחה ומחסלי הנאה. ללא חוויות צמיחה והנאה, קשה להתמודד ולקיים הבטחות הדורשות עימות ונחישות.

צילום: עידו אייזיק

צילום: עידו אייזיק

בהצלחה ושנה טובה!