רוכשים דירת יד שניה? שימו לב למספר כללי יסוד

מאת: עו"ד דוד סופר

 

כידוע, רכישת דירה היא אחת העסקאות היותר יקרות ומורכבות בחיינו הפרטים. על מנת להבטיח שעסקת דירה יד שנייה תהיה כדאית, חוקית ומוצלחת ישנם מספר כללי יסוד משפטיים שחשוב להכיר וליישם.

התקשרות נכונה עם מתווך

בבואכם להתקשר עם מתווך לאיתור ורכישת דירה יד שנייה, קודם כול ודאו שהוא נושא ברישיון תקף. יש לדעת כי על פי חוק המתווכים, ההתקשרות ביניכם לבין המתווך נדרשת להיות מעוגנת במסמך התחייבות, והזכאות לדמי תיווך קיימת רק כאשר המתווך שימש כגורם אפקטיבי בתהליך מכירת הדירה. בנוסף, מומלץ שלא למהר לחתום על מסמך זה בטרם קראתם את כל סעיפיו על האותיות הקטנות, ווידאתם שהוא אכן עוסק בנכס הספציפי שאותו ראיתם. זכרו כי עליכם ועל המתווך חלה חובת תום לב, בה כל צד נדרש ביושרה, נאסר עליו להציג דברים שאינם נכונים, ואסור להסתיר מידע אודות ליקויים ופגמים בדירה.

בדיקות מקדימות של הנכס

לאחר שמצאתם דירה המוצאת חן בעיניכם, לבד או בעזרת מתווך, חשוב לערוך לה בדיקות מקדימות שרבות מהן נעשות ברשות המקומית:

צילום: יח"צ

צילום: אלבום פרטי

חתימה על הסכם מכר

בהגיעכם לרגע האמת של חתימה על הסכם המכר, אל תקבעו מראש תנאי תשלום בטרם ביצוע בדיקות מקדימות ובייחוד לפני שבחנתם את נושא היטל ההשבחה עקב זכויות בניה נוספות. במידה וקיים היטל זה, ודאו שהוא יחול על מוכר הנכס. זכרו שבמרבית המקרים מומלץ לוותר על זיכרון דברים ולחתום ישירות על ההסכם המלא, אך אם בכל זאת אתם בוחרים במהלך זה אל תבצעו אותו ללא מעורבות של עורך דין ובטרם ביצוע בדיקות מקדימות. כך תמנעו מעצמכם את הסיכון שבעוגמת נפש העלולה גם לעבור לסכסוך משפטי.

בשורה התחתונה, מכיוון שמדובר בעסקה מורכבת ויקרה מומלץ לבצעה תמיד בליווי צמוד של עורך דין נדל”ן מנוסה ומיומן.