A password will be e-mailed to you.

נוסעים לזנזיבר? גזרו ושמרו 

מאת: WeLead | 10 באוגוסט 2017

אז בואו נתחיל מהתחלה, זנזיבר לא דומה לשום מקום שהייתם לפני, זה לא תאילנד ולא הקריביים ולא תל אביב ולא יוון. זנזיבר היא חלק מאפריקה, מדינת עולם שלישי, לא מפותחת כלל, ארכיפלג של איים מזרחית לטנזניה, כאשר האי המרכזי שרובכם תגיעו אליו נקרא אונגוג’ה וגודלו כ- 2,500 קמ”ר של גן עדן.

העצה הכי טובה שאני יכולה לתת לכם היא לנטרל כל ציפיות מטיולים קודמים, אתם הולכים להיחשף ליקום מקביל, עם תרבות אחרת, סטנדרטים אחרים, טעמים שונים וקצב אחר.
2 מושגים שילוו אתכם לאורך הטיול:
1. אקונה מטטה- מכירים ממלך האריות כ’אין דאגות’ אבל המשמעות האמיתית היא ‘אין בעיה’. על אף שאפריקה מפוצצת בבעיות, המקומיים חיים כאן בתפיסת עולם נטולת בעיות, עם שלוות נפש ואורך רוח מעוררים השראה וקנאה.
2. פולה פולה- המשמעות היא ‘לאט לאט’ ומתארת את הקצב הזנזיברי האיטי. כשאתם יושבים במסעדה או מחכים לכל שירות אחר, תהיו סבלניים, הדברים כאן עובדים נורא לאט.
אל תנסו לשנות אותם, חבל על המאמץ, מציעה לכולכם להתאים את עצמכם לתפיסת העולם שלהם, זה בהחלט קסום, ואפילו לארוז קצת מזה כשאתם חוזרים לארץ.
*אוכלוסייה*- למעלה מ90% מהאוכלוסייה הכללית בזנזיבר הם מוסלמים. מדובר באיסלם מתון שמכבד את כל הדתות, מאוד אוהבים ישראלים ואין ממה לחשוש. על מנת לכבד את האוכלוסייה המקומית, בהליכה מחוץ לשטחי חוף הים התיירותיים, נא לא להסתובב בבגדי ים כדי לא לפגוע במקומיים. ניתן להסתובב עם לבוש קצר (כן, גם עם גופיות). בהגיעכם לכפר מקומי או לעיר הבירה השתדלו להיות פחות חשופים.

נוסעים לזנזיבר? גזרו ושמרו 

צילום: shutterstock

*משטרה*- בזנזיבר ישנם מחסומי בידוק רבים, דבר ראשון, זה טוב שבודקים את הרכב. בודקים כי הנהג מורשה להסיע תיירים וכי הרכב תקין ועבר את מבחני משרד הרישוי. אין לצלם שוטרים! זה יכול להוביל למצבים לא נעימים של חיפוש בפלאפון, עיכוב כל הנוסעים ברכב והורדתם מהאוטובוס ולכן אנא הימנעו מכך
*אוכלוסיית העובדים בבתי המלון*- על אף שרוב האוכלוסייה בזנזיבר הינה מוסלמית, רוב העובדים בבתי מהלון הם ברובם הגדול נוצרים שמגיעים מקניה או מטנזניה, הסיבה לכך נעוצה בכמה דברים עיקריים, דבר ראשון, החלאל, הכשרות המוסלמית אשר חזיר נחשב כחיה טמאה גם באסלאם ואינו מותר עפ”י החלאל והוא מוגש בחדר האוכל, סיבה שניה היא האלכוהול, אשר מוגש במלון והסיבה השלישית היא הלבוש החושפני של התיירים בחוף ובבריכה. אם תשאלו את עובדי בית המלון שאלות, הם יישמחו לענות, אין צורך להתבייש, לרוב הם שמחים לשתף על חייהם
*אוכל ומים*- מבחינת מים, מומלץ לשתות רק מים מינראליים, אפשר לצחצח שיניים ולהתקלח עם מים בחדר הרחצה, בבתי המלון אין שום בעיה לאכול ממגוון המזון.
*דגש חשוב נוסף*- העובדים בבתי המלון אומנם עובדים לצד השפע שיש לחדר האוכל להציע, אך עם זאת השפע הזה אינו נגיש להם והם לא מכירים אותו מהבית, בתרבות האפריקאית ישנו טאבו נגד זריקת מזון. משיחות עם אנשי הצוות על הפערים התרבותיים ביניינו ועל כך שיכול להיות שאנו פוגעים בהם לא במודע, עלה נושא אחד שוב ושוב ושוב והוא זריקת האוכל, כמויות של אוכל שנשאר על השולחן ופשוט נזרק. בחדרי האוכל בלודג’ים בטנזניה ובקניה, ישנו שלט שאומר *”קחו כמה אוכל שאתם רוצים, אבל בבקשה לא לקחת יותר ממה שאתם צריכים”* ומתחת לשלט הזה כתוב *”עם האוכל שלא נזרק אתמול, האכלנו 23(מספר שמשתנה מיום ליום) אנשים”*. אז בבקשה תקחו כמה שאתם רוצים ולא יותר ממה שאתם צריכים. מאוד לא קל להם לזרוק אוכל וכמובן שאף אחד מהם לא יעקם פרצוף או יאמר לכם מילה או חצי מילה על כמות האוכל שתיקחו. ואם משהו לא טעים לכם, אל תרגישו מחויבים לסיים אותו.
*תשר*- על שלושה ענפי כלכלה עיקריים זנזיבר מתבססת, חקלאות, דיג ותיירות. כאשר השניים הראשונים מתבססים גם על השלישי והשלישי מאוד מתבסס על תרבות התשר. השכר הממוצע כאן של עובדי בתי המלון, נע בין 60-100 דולר לחודש. בהחלט נהוג להשאיר תשר לנותני השירות, נהוג בדרך כלל בין דולר לשניים לנותני שירות. ממדריך מקומי שמדריך אתכם ועד לסבלים שלוקחים את מזוודותיכם מהקבלה לחדר ובחזרה. בנוסף, בחלק מן הסיורים, נהוג להשאיר תשר למשיטי סירות ועוד.
*התניידות*- ישנה התחבורה הציבורית הנקראת דאלה דאלה(יש כלל לגביה והוא “תמיד יש מקום לעוד אחד”), וישנן מוניות. דאלה דאלה משרת בעיקר את המקומיים, מומלץ להתנייד במוניות (לא זול) בעיקר בלילה.
*שירותי רפואה*- בהרבה מלונות קיימת מרפאה. לשוהים בצפון קיים בית חולים פרטי שנקרא north vally hospital בעל ציוד חדשני, רופאים מקצועיים ושירות מדהים. כמו כן, ישנו בית חולים עם ציוד חדשני ותנאים טובים הממוקם בסטון טאון ושמו “גלובל”, ישנה אפשרות להזמין רופא למלון דרך הקבלה אך העלות נעה בין 100-150$ רק לביקור הרופא, ובמידה ויש צורך ביותר מזה הסכום עלול להיות הרבה יותר גבוה. כמובן שתקבלו החזרים מהביטוח.
*הכנסת פירות טריים לישראל*- הפירות בזנזיבר מושלמים! ועם כמה שזה מפתה, אסור להכניס פירות לישראל, משרד החקלאות והבריאות אוסרים על הכנסת פירות טריים לישראל מחשש שפירות אלו יכולים להכיל חיידק או חרק שהצמחייה בארץ אינה יודעת להתמודד עימם ויכולה להתפתח עקב כך מגפה בעולם החקלאות והצמחייה בארץ. אין בעיה להכניס תבלינים
*קונכיות וצדפים*- אסור לקחת מהחוף, הם משמשים בית לאלפי חיות קטנות. וחוץ מזה זה לא חוקי(אפילו שינסו למכור לכם גם) ואתם עשויים לקבל קנס ביציאה מזנזיבר.
*זנות וסמים*- לא חוקי, לא חוקי, לא חוקי!!!! עם זאת, מאוד נגיש וקל להשגה ובאותה מידה גם לא חוקי ועלול לעורר בעיות עם החוק שיכולות להוביל לסיטואציות לא נעימות.
*התנהלות בשדה התעופה בזנזיבר*- שונה ממה שאנחנו מכירים, בכל זאת מדובר באפריקה. לפני הצ’ק אין בארץ, סמנו את המזוודה במשהו צבעוני ובולט, צלמו אותה בטלפון שלכם. כשתנחתו אין מסוע מזוודות אלא סבלים. תתנו לסבל דולר ותראו לו את התמונה של המזוודה המסומנת בבירור והוא יביא לכם אותה.
*אינטרנט*- ברוב המלונות יש וויפי חינם שעובד באיזורים המרכזיים של המלון ולפעמים גם בחדרים. אני חושבת שזה לגמרי מספיק, במיוחד כי אתם באים לחופשה וצריך להתנתק קצת. מי שמעוניין לעשות סים מקומי, בעלות של 10 דולר תקבלו 12 ג’יגה לשבוע. ממליצה על חברה שנקראת הלוטל, ניתן למצוא כמעט בכל חנות בזנזיבר.
בכל מקרה, *לא* לעשות סים מקומי בשדה התעופה וגם לא חבילת גלישה מהארץ. ברוב המקרים זה לא עובד וחבל על הכסף והזמן שלכם.
*לגבי המרת כספים* הכסף המקומי נקרא שילינג טנזני ובהערכה גסה דולר אחד שווה 2,000 שילינג. אפשר להשתמש פה בדולרים בלבד אבל לפעמים נוח יותר כשיש קצת כסף מקומי. אני לא ממליצה להמיר הרבה אלא סביב ה50$ לזוג מכיוון שברוב המקומות משתמשים בדולרים. בנוסף, ממליצה להגיע כבר מהארץ עם שטרות של דולרים בודדים, זה מצרך מאוד שימושי כאן.
*חשוב!*- בזנזיבר מקבלים שטרות של דולר שיוצרו בשנת 2006 ומעלה. תסתכלו על השטרות שלכם ואם השטרות משנת ייצור נמוכה מ-2006, תלכו לצ’יינג’ בארץ ותבקשו להחליף כיוון שכאן לא יקבלו את זה.
*ויזה בשדה עולה 50$ והם מקבלים רק אשראי. יש צורך בקוד הסודי של האשראי.
תשימו לב שבמטוס יחלקו לכם טפסים למלא עבור הוויזה. חשוב למלא עוד במטוס כדי לחסוך זמן בשדה התעופה.
*מזג אוויר- זנזיבר מתחלקת לשתי עונות:
עונה יבשה- מתחילת יולי ועד אמצע אפריל (כמעט 10 חודשים)
עונה רטובה- מאמצע אפריל עד תחילת יולי.
יחד עם זאת, מדובר במדינה עם מזג אוויר טרופי וגשם תמיד יכול להפתיע, ממליצה להביא מהארץ מטריה ומעיל גשם על כל מקרה.
בתקופה שבין יולי לספטמבר חם ונעים במהלך היום ובערב קצת קריר (ברמה של משהו דק ארוך)
מאוקטובר עד אפריל חם בטירוף כל הזמן.

נוסעים לזנזיבר? גזרו ושמרו 

צילום: shutterstock

*מתנות למקומיים- במהלך הטיולים כאן אתם תפגשו המון ילדים מקומיים מקסימים. בדרך כלל המטיילים אוהבים להביא להם מתנות. למי שמעוניין ממליצה להתארגן על זה מהארץ. אפשר לקנות צעצועים, מחברות, עטים, בגדים, מברשות שיניים או כל דבר שיש בו איזשהו ערך מוסף. לא ממליצה לחלק להם ממתקים וכסף. אין להם איך לטפל בשיניים שלהם וכסף משבש להם את תפיסת העולם. אם באמת בא לכם לתרום, הכי טוב להיכנס לבית ספר או כפר ופשוט להעביר להם איזושהי הפעלה שיש בה ערך מוסף.
*חיסונים- הרבה שואלים אותי לגבי חיסונים ומלרון. אינני רשאית לתת חוות דעת מקצועית בעניין. רק יכולה להגיד שאני תקופה ארוכה כאן ללא מלרון וחיסונים. שכל אחד יעשה את השיקולים שלו לאחר התייעצות עם רופא. תמיד טוב שיש טטנוס.
*איפה כדאי להיות בזנזיבר?*
מכיוון שמדובר באי, יש לו שני צדדים, מזרחי ומערבי:
1. הצד הצפון מערבי- האיזור התיירותי ביותר בזנזיבר, שם יש רצועה שלמה של מלונות. חלק מאוד יוקרתיים וחלק פחות. הסיבה שצד זה הכי מתוייר היא בגלל שהגאות והשפל כמעט בלתי מורגשת שם ותמיד יש חוף זמין לרחצה. איזור יותר פעיל, מחוץ למלונות יש מסעדות וכמעט בכל ערב יש מסיבה במקום אחר במרחק הליכה או נסיעה קצרצרה.
מלונות מומלצים- דיימונד לה’גמה, היידואיי, גולד, מייבלו, הילטון, זאלו
2. הצד המזרחי- איזורים שקטים ורגועים יותר, שם ניתן לחוות את התופעה המטורפת של הגאות והשפל, תופעה שלא רואים כל יום. בעיני לצד המזרחי יש את הקסם שלו, יש שיגידו שזה מזכיר את סיני. גם באיזור המזרחי אפשר למצוא חיי לילה בנסיעה טיפה יותר ארוכה. ותמיד גם אפשר להגיע משם ליום שלם בצפון.
*לכל הצד הקסם שלו, תלוי מה אתם מחפשים, מה התקציב וכו’
*צלילה*- הצד הזה של האוקיינוס ההודי יפייפיה גם במעמקים. למעוניינים בצלילה, ממליצה בחום על מועדון צלילה בשם Divine Diving שנמצא בחוף הצפוני, מאוד מקצועי, שייך לזוג ישראלים מהממים. אני עשיתי שם את קורס הצלילה שלי. לפרטים מוזמנים לפנות בווטסאפ לרפאל-
+255777771914
*אוכלים כשר?*- חברים, באפריקה אין דבר כזה כשר! 2 מקומות בהם תוכלו להינות מאוכל ישראלי טעים וכשר ככל האפשר:
1. צ’ולוס- בר מסעדה חלבי בחוף הצפוני מערבי, שייך לזוג ישראלי מהמם שיר ואופז (אלה מהצלילה למעלה) שם תוכלו למצוא בין היתר אוכל ים תיכוני. כמו כן, בכל יום חמישי בערב מתקיימת שם מסיבה ממש כייפית!
לפרטים, מוזמנים לפנות לשיר אילן שהיא מחברה שלי בפייסבוק (וגם בחיים 
2. סופיה- סוג של מלון מיוחד בעל 3 ווילות יפייפיות המנוהל על ידי שלומי, שם קיימת גם מסעדה עם אוכל ישראלי כשר. המלון נמצא בצד הצפוני מזרחי והא מציע גם משלוחים לכל רחבי האי.
לפרטים, שלומי-
+972505703481
*למי שלא אוכל כשר תוכלו להינות פה משלל מאכלי ים.
*קניות- בזנזיבר אין מולים ורשתות מוכרות. תוכלו לקנות פה כל מיני מזכרות ובגדים מקומיים. קצת להשתחרר מבהלת השופינג זה נפלא.
*חיי לילה- כאמור, חיי לילה נגישים ניתן למצוא בעיקר בחוף הצפון מערבי. ניתן למצוא גם באיזור המזרחי. תבררו עם עובדי המלון במלונות שלכם. לא לצפות למסיבות פול מון כמו בתיאלנד, חיי הלילה כאן הרבה יותר רגועים.
*דילים*- אין לי כל קשר לדילים או אפשרות לעזור בנושא הזה. לאשת טורס יש דילים מעולים לזנזיבר, ממליצה לבדוק שם.
*אטרקציות*- זנזיבר רוויה באטרקציות, להלן פירוט:
– שייט עם דולפינים- לא מומלץ! מדובר במרדף אכזרי של סירות אחר דולפינים.
-ספארי בלו/הלגונה הירוקה והאי הנעלם- מומלץ בחום! לא מדובר כאן ביום ספארי עם חיות, אלא יום שכולו בים. יום של פאן וכיף, משלב שייט בסירות דאו מקומיות ומעבר בין תחנות יפייפיות בתוך הים, אי נעלם (שנעלם בגאות ונחשף רק בשפל), לגונה ירוקה, שנורקלים, ארוחת צהריים ועוד מלא פינוקים.
-יער גו’זאני- שמורת טבע יפייפיה שבה תוכלו לראות צמחייה מעניינת כמו עצי מהגוני ומנגרובים. בנוסף, היער משמש איזור מחייה של קופי הקולובוס האדומים, זן ייחודי שקיים רק בזנזיבר. (לא נוגעים בקופים, לא מאכילים אותם, פשוט מסתכלים עליהם וחווים אותם, הם ידידותיים ואוהבים מצלמות כל עוד לא מציקים להם)
-חוות תבלינים- לזכר אימפריית התבלינים שזנזיבר הייתה בעבר. סיור חוויתי שמצריך להפעיל את כל החושים, מאוד מעניין לאוהבי תבלינים, צמחייה ותרבות.
-סטון טאון- החלק העתיק של עיר הבירה של זנזיבר. עיר מעניינת, מלאה בהיסטוריה, סמטאות, חנויות מזכרות, שוק אוכל לילי מקומי, בית הולדתו של פרדי מרקורי. העיר מאוד צפופה ולא מתוחזקת, צריך קצת זמן כדי להתחבר לקסם שלה. לא כולם מתחברים אבל שווה לבקר שם.

סטון טאון זנזיבר

צילום: shutterstock

-אי האסירים/הצבים- אי יפייפה שבעבר נבנה עליו בית כלא ומעולם לא שימש כבית כלא. אי בעל סיפור מעניין וכיום משמש כשמורה לצבי יבשה ענקיים שניתן להאכיל, לצלם וללטף.
-סיור כפרים- כל מלון נמצא בכפר מסויים, תצאו החוצה במהלך היום, תטיילו בכפר, לרוב אנשים יהיו אדיבים וישמחו להראות לכם את הכפר. למי שמתעניין באנתרופולוגיה, מומלץ לעשות את זה בצורה מסודרת עם מדריך. סיור מקסים שנותן המון השראה. חשוב לזכור שביחס אלינו המקומיים עניים, אבל הם לא מסכנים, לא אומללים והכי חשוב לא רעבים.
-סיור טרקטורונים- ניתן לחקור את הכפרים בסיור טרקטורונים. הנסיעה היא לא אקסטרימית אבל חווייתית. עוברים בין הכפרים, פוגשים ילדים ויוצאים מבועת התיירות הוורודה.
-יום ספארי טנזניה (מומלץ מאוד!)- מכיוון שעלות הסיור יקרה אני אגיד את זה ככה, מי שהיה כבר בספארי או מתכנן לבוא לאפריקה במיוחד לספארי, תשמרו את הכסף. מי שמגיע לזנזיבר ולא חושב שיגיע שוב, ממליצה בחום להשקיע את הכסף ולצאת לחוויה של פעם בחיים. יום טבע קסום שבו יאספו אתכם מהמלון בשעה שש בבוקר לשדה תעופה ומשם תעלו על טיסה פרטית במטוס קל היישר לתוך שמורת סלוס selous, נוחתים ממש בתוך השמורה (חוויה מהממת בפני עצמה) מגיעים לשמורה, עולים על הג’יפים, ומתחילים בנסיעה. שמורה מן הגדולות שיש, המוגבלת לכניסה של כ- 5,000 אנשים בשנה בלבד. בשמורה יש מגוון גדול של חיות, מהיפופוטמים וגנואים וזברות וג’ירפות, ועד אריות ופילים. אוכלים ארוחת צהריים קלילה בשמורה (למנוע נסיעה ללודג’ ולהפסיד זמן יקר בשמורה) בדרך כלל במקום שצופה אל האגם שבו מתאספות החיות. ממשיכים בסיור ולקראת ארבע טסים חזרה לזנזיבר וחזרה משוערת במלון לקראת 19:30.
עלות הסיור דרך נציגי אשת טורס 570 $ לאדם, מחיר קבוע ללא הקשר לכמות הנוסעים. במקרה הזה לא ממליצה לחפש את הדילים הזולים ביותר. לפעמים שמחפשים לשלם זול יוצאים ביוקר.
-כוכבי ים!!- חברים כוכבי ים זו יצירת מופת של הטבע, מרוב שזה יפה לפעמים שוכחים שמדובר בייצור חי. תלכו לראות אותם, תצללו, תשקיפו עליהם. אל תגעו בהם, אל תשלפו אותם מהמים. מודה שגם אני חטאתי בעבר כי לא הבנתי עד הסוף את המשמעות, עד שחברי היקר אופז אמר לי משפט עוצמתי ‘כמו שלא תכניסי את הראש של הכלב שלך לעשר שניות לאסלה, אל תוציאי לעשר שניות כוכב ים בשביל תמונה.’ חשוב גם שנשפיע על המקומיים, הם לא מבינים את המשמעות, הם רק רוצים להרשים את המטיילים כדי לקבל עוד טיפים ומוציאים עשרות כוכבים כדי שהמטיילים יהיו מרוצים מהתמונות. אל תתנו לזה יד, אם הם ימשיכו ככה האוכלוסייה של כוכבי הים תצטמצם ובסופו של דבר תעלם.
-צבי ים- בנונגווי (הכפר הצפוני) יש שמורה לשימור צבי ים שמנוהלת על ידי מתנדבים ומטרתה היא להציל את צבי הים שהולכים ונכחדים. בשמורה זו ניתן לקבל הסבר על הצבים ולהאכיל אותם. ליד השמורה הזו יש מקום פרטי שמאפשר לשחות עם הצבים. אני לא ממליצה ללכת לשם, שחייה עם הצבים פוגעת בהם והאינטרנס של בעל המקום הוא כלכלי בלבד.
*מחירים של סיורים נעים בין 30-70 דולר לאדם. ממליצה לצאת רק עם מדריכים מוסמכים, שיש להם רשיונות מטעם המדינה להדריך תיירים.
לכל הבאים לזנזיבר, מצפה לכם טיול מופלא!⁦?
תכבדו את המקומיים, את התרבות שלהם, את חוקי המלונות וזכרו להיות שגרירים טובים של ישראל!⁦??

המידע נכתב על ידי נטלי כהן מדריכת טיולים בזנזיבר