A password will be e-mailed to you.

הפנתר השחור הוא “רגע מכונן בתרבות האפרו אמריקאית”

מאת: רון גולדשטיין | 15 בפברואר 2018

הסרט הפנתר השחור הוא יצירה קולנועית חשובה

 

כבר הספקנו להתרגל לסרטי גיבורי העל שיוצאים ללא הפסקה בתקופה האחרונה לבתי הקולנוע, והשבוע הגיע תורו של הסרט החדש מבית היוצר של מארוול שהביאו למסך את סרטי אקס מן, ספיידר מן, דדפול הנוקמים ועוד. “הפנתר השחור” אשר מבוסס על קומיקס באותו השם הוא סרטם ה18 במספר של אולפני מארוול ולמרות שגיבור העל הזה פחות מוכר משאר חבריו ההתלהבות סביב הסרט גדולה ולו בגלל היותו סרט שמדבר יותר מאשר רק על טובים נגד רעים והצלת העולם אלא עוסק בסוגיות של גזענות. עם סוללה מרשימה ביותר של קאסט שחקנים והפקה ותקציב של 200 מליון דולר זהו אומנם לא סרט גיבורי העל הראשון עם כוכב אפרו אמריקאי אבל ללא ספק המושקע והמדובר מכולם! ובדיוק כמו הבאזז סביב הסרט וונדר וומן בשנה שעברה גם כאן ההתרגשות לקראת משהו שעוד לא נראה על המסך או לפחות לא בסדר גודל כזה גדולה ביותר!

 

דמותו של הפנתר השחור – שמגיעה מהמדינה האפריקנית הבדיונית ווקאנדה – הופיעה לראשונה בחוברות הקומיקס של מארוול בשנות ה־60, במקביל לצמיחת תנועת המחאה “הפנתרים השחורים” בארה”ב. על מסך הקולנוע פגשנו בפנתר לראשונה לפני כמה שנים, כאשר הופיע לכמה רגעים  כחלק מהאנסמבל של “קפטן אמריקה: מלחמת אזרחים”. העלילה עוסקת במאבקו של יורש העצר טצ’אלה – שהופך למלך ווקאנדה לאחר שאביו נרצח – נגד אריק קילמונגר (ג’ורדן), נבל מסתורי שמגיע לאפריקה מקליפורניה כדי לקרוא תיגר על מנהיגותו. על הדרך, בין סצינות הפעולה הרבות, “הפנתר השחור” אינו חושש להתייחס לשאלות של זהות וגזע.

 

לטובת הסרט גויסו צמרת התעשייה האפרו אמריקאית בהוליווד- ראיין קוגלר (“קריד”), כתב וביים, הראפר קנדריק לאמאר יצר את הפסקול, ושחקנים ותיקים כמו אנג’לה באסט ופורסט וויטאקר, לעומת כוכבים צעירים יותר כמו מייקל בי. ג’ורדן, לופיטה ניונגו (שזכתה באוסקר עבור “12 שנים של עבדות”) וכוכב “תברח!”, דניאל קלויה. את הפנתר השחור מגלם צ’אדוויק בוסמן, שכבר הספיק לגלם שורה של אייקונים שחורים (כמו ג’קי רובינסון, ג’יימס בראון ות’רגוד מרשל).

“יש סרטי גיבורי על שהם דרמות רציניות או קומדיות פעולה”, אמר הבמאי ראיין קוגלר למגזין “טיים”, “אבל עוד לא היה לנו סרט גיבורי על שעסק במשמעות של להיות ממוצא אפריקני”. בימים שכאלו בהם הנשיא טראמפ מכנה את מדינות אפריקה כמקומות מסריחים במילים יפות, הסרט מספק תקווה שאולי חסרה בתרבות שלנו.

הסרט בבתי הקולנוע