אם אתה קורא את זה, אתה כנראה אחד מתוך יותר מ 14 מיליון אנשים אשר מאמינים בתוקף כי קליפ אודיו אחד אומר את המילה “yanny” או את המילה “laurel”.
אם עדיין לא שמעתם את זה, תקשיבו:
קליפ האודיו הקצר חילק את האינטרנט בצורה חדה, שכן הוא פורסם על ידי משתמש טוויטר ביום שני האחרון. אז למה אנשים שומעים שתי מילים שונות לגמרי?
כדי לענות על כך, התייעצו עם מומחים כיצד המוח האנושי קולט צליל.
נינה קראוס, פרופסור לנוירוביולוגיה באוניברסיטת נורת’ווסטרן, אומרת: “זה בכלל לא מפתיע אותי ששני אנשים שונים ישמעו צליל מעורפלת מבחינה אקוסטית ויחשבו שני דברים שונים”.
“מעורפל מבחינה אקוסטית” במקרה זה אומר שזה קליפ באיכות ירודה. זה חיוני להסבר מדוע אנשים שומעים דברים שונים.
(התראת ספויילר: מפרסם ההקלטה המקורית מספר כי בהקלטה המקורית האדם אומר לוראל)
איכותו הרעה של השמע, ככל הנראה עושה את זה יותר פתוח לפרשנות על ידי המוח, אומר בראד סטורי, פרופסור לדיבור ושפה באוניברסיטת אריזונה. מידע עיקרי שיופיע בהקלטה באיכות גבוהה או באופן אישי הוא “נחלש או מוחלש”, אומר סטורי, גם כשהמוח מחפש בשקיקה דפוס לפרש. “ואם אתה מעוות דברים קצת, אם זה קצת לא טבעי, אז אפשר לשטות במערכת התפיסתית הזאת ובפרשנות שלנו”, אומר סטורי. סטורי אומר שלשתי המילים יש דפוסים דומים, לכן יכול להיות קל להתבלבל. על פיו שתי המילים חולקות תבנית בצורת U, אם כי הן מתאימות לקבוצות שונות של תדרים שהמערכת הקולית מייצרת, מסביר. “אז עם הקלטה קצת מעורפלת ולא איכותית, זה לא מפתיע שאנשים מסוימים עשויים להפוך את זה כאשר הם תופסים את המילה”, אומר סטורי. זה כנראה לא היה קורה בהקלטה איכותית.
בריט יזל, דוקטורנטית למדעי המוח באוניברסיטת קליפורניה, ניתחה את קובץ הקול וסילקה את כל הצליל מעל לתדר 4.5 קילוהרץ. “סינון כזה לוקח את כל התפיסה של שמיעת המילה ‘yanny’ וכל מה שאתה מקבל הוא המילה לוראל, אם תאבד את התדרים הגבוהים, האשליה תיעלם”. יש אנשים שיש להם רגישות גבוהה יותר לתדרים גבוהים יותר או תדרים נמוכים יותר, אומרת יזל, מה שיכול להסביר חלק מהסיבות שאנשים שומעים דברים שונים. עוד מוסיפה יזל “כי אם אנשים שומעים ביום יום שלהם יותר צלילים הדומים לאחד משתי הצלילים, יאני או לוראל, הסבירות שהוא ישמע את הצליל שהוא מכיר גבוהה יותר”
עבור קראוס, פרופסור צפון מערבי שמנהל מעבדה על הביולוגיה של איך בני אדם מעבדים את הצלילים, טוען שזה לא משנה כמה אנשים מפרשים מילה אחת בהקלטה באיכות ירודה ואיכותית. איפה זה משנה, היא אומרת, זה משנה באיך אנשים נוטים למלא את הפערים של השמיעה שלהם כאשר הם מתמודדים עם רעש . הרבה ממה שאתה שומע, היא אומרת, הוא מה שאתה מצפה לשמוע. היא מספקת דוגמה נוספת. ראשית, נסו להקשיב לקליפ רועש ולראות אם אתם יכולים לשמוע משפט. לאחר מכן, הקשיבו לאותו קליפ בלי הרעש. לבסוף, חזרו לקליפ הראשון. עכשיו, כשהמוח מתוכנן לחתוך את הרעש, אתה בטח תוכל לשמוע את המשפט בתוך הרעש. “כולנו רואים את העולם קצת אחרת בהתבסס על החוויות שלנו”, היא אומרת. זה חיוני, היא מוסיפה, “אנו משתמשים בחוויות שלנו עם קול כדי למלא את החסר”