A password will be e-mailed to you.

כלבים ובייבי החדש: המפגש הראשון

מאת: טלי ברקן | 25 ביוני 2016

המפגש הראשוני בין כלבים לתינוקות יכול להשפיע לא רק על המערכת יחסים בינם אלא גם על כלל ההתייחסות של התינוק בהמשך חייו לבעלי חיים. כלב בבית הינו חלק משמעותי מסביבתו של התינוק ויש לבצע את המפגש הראשוני תוך התחשבות בתינוק וגם בכלב.

רבים לוקחים כלבים לפני שמגיע תינוק חדש הביתה, לפעמים זו אפילו סוג של “נסיעת מבחן” לפני ה”הדבר האמיתי”. בשלב זה הכלב מקבל את כל תשומת הלב מבעליו: הוא מככב בפייסבוק, בשומר המסך בנייד ואפילו בשלט הכניסה לבית. בשלב מסוים מתקבלת ההחלטה להביא ילד. הבעיה היא, שלפעמים אנחנו שוכחים שמדובר בבעל חיים עם שפה משלו ופרשנות שונה משלנו לעולם שמסביבנו. אנו מצפים מהכלב להבין אותנו ללא מילים, להיות לידנו בשעת צרה או לעזוב אותנו בשקט שאין לנו כוח- אל לנו לשכוח שכלב הוא לא בן אדם אלא חיה עם צרכים ורצונות משלה.

כדי להבין את משמעות הטראומה שעוברים כלבים, דמיינו שאתם ניגשים לבחינה ואין זה החומר שאמרו לכם ללמוד או תחשבו על התחושה שמתעוררת בכם שאתם צריכים להתרגל לסביבה חדשה לגמרי ללא כל הכנה מוקדמת. יש פעמים שהכול עובר חלק אך לא תמיד זה כך.

כלבים

צילום: shutterstock

מצד אחד, יתרונו של הכלב הוא בחוש הריח המפותח שלו כלבים מריחים את ההיריון לפעמים עוד לפני שהזוג עצמו מגלה עליו או יכולים אפילו לחוש ששעת הלידה מתקרבת. מצד שני, הכלב אינו יודע למה לצפות בסיום ההיריון. אם המשפחה נעדרת למספר ימים ואב המשפחה חוזר רק בלילה עייף ועמוס טלפונים ולפתע מגיע לבית ייצור קטן, חדש ובעל ריח שאינו מוכר. עלולים להיווצר תסמינים של פחד,מתח ותסכול אפילו אצל הכלב הנאמן והידידותי ביותר.

איך ניתן למנוע זאת ולהפוך את המעבר לנוח וחיובי לכל הצדדים?

  • בשלבים המוקדמים של ההיריון חשוב לבדוק מהו המצב החברתי בבית: מי מנהיג את הבית? האם יש גבולות ברורים?
  • חשוב לתרגל עם הכלב פקודות משמעת כמו “רגלי” ו-“למקום” ולתרגל אותן איתו מדי יום.
  • יש להפגיש את הילד עם כלבים וילדים בכל הגילאים (אם אין חשש להתנהגות בלתי צפויה), עוד בתקופת ההיריון.
  • מומלץ לחנך את הכלב שלא ניתן להיכנס לחדר הילדים ללא אישור.
  • בימים שהאם והתינוק עדיין בבי”ח כדאי להביא לכלב חיתול בד או בגד שהתינוק לבש. הכלב ירחרח את הבגד שספג את ריחו של התינוק ויכיר את הריח עם הגעתכם הביתה.
  • רצוי שהמפגש הראשון בין הילד לתינוק יהיה במקום ניטרלי ולא בבית כאשר פעם האם מחזיקה את התינוק ופעם האב .
  • מומלץ לתת לכלב לרחרח את רגלי התינוק בכניסה לבית ורק אז להיכנס ביחד הביתה .
  • חשוב מאוד לפתור בעיות התנהגות ולוודא מראש שלכלב אין בעיית תוקפנות או טריטוריאליות קיימות. במידה וכן חשוב לטפל בכך בהקדם עם מאלף כלבים או מומחה בהתנהגות חיות.

יש לזכור כי קיימים יתרונות רבים בגידול ילד בבית שבו יש כלב :עידוד לעדינות כלפי האחר , בטחון עצמי, גישה לבע”ח ועידוד להתפתחות מוטורית. הוצאת כלב מהבית שמגיע תינוק היא מעשה בלתי הוגן לכלב ומשמשת רק כמוצא אחרון.

כלבים

לעוד כתבות לחצו כאן כדי לעקוב אחרינו בפייסבוק