כל הורה יכול להעיד שאחד הדברים הקשים ביותר עבור הורה, הוא ילד או ילדים חולים. כאשר מדובר בפעוטות שלא ממש מדברים הקושי הוא בהבנת המחלה ואילו בגילאים מאוחרים יותר קיים גם הקושי של הפער הנוצר בחומר הלימוד. החדשות הרעות הן שילדיכם יחלה בחורף במוקדם או במאוחר, החדשות הטובות הן שבהחלט אפשר יחד כמשפחה להקל עליהם ועליכם ההורים:

צילום: shutterstock
מתי ללכת לרופא- נתחיל מהשאלה הנפוצה ביותר: מתי הולכים לרופא ומתי מתפנים חלילה למיון? כעיקרון, ישנם לא מעט אתרים, לרבות אלו של קופות החולים המספקים מדריכים מפורטים בתחום. אופציה נוספת מעולה להתייעצות היא פנייה למוקדים הרפואיים שבדרך כלל מאוישים ברופא ילדים מומחה או אחיות מוסמכות שידעו לשאול אתכם את השאלות המנחות הנכונות כדי לקבל את ההחלטה הטובה ביותר.
לאוורר את הבית- חלק גדול ממחלות החורף הינן מדבקות ביותר ונשארות באוויר ועל כן חשוב מאד לאוורר את הבית. חשוב במהלך היום לפתוח את כלל החלונות בבית גם אם מעט קר. האוויר הנקי יועיל גם לחולה וגם יסייע במניעת הדבקות של שאר בני הבית.
חלוקת עבודה וקבלת עזרה- בדומה לימים הראשונים של הילד בבית, התלות של הילד בהורה קשה הרבה יותר אם אין מערכת תמיכה יציבה. מחלת ילד דורשת סיוע ועזרה של שאר בני הבית. אמנם לא פעם יש הורה אחד שנשאר עם הילד אך בהחלט ניתן להיעזר בבן הזוג שחוזר מהעבודה או הורים ואחים. העזרה יכולה להיות אפילו עקיפה ולבוא לידי ביטוי בדברים קטנים כמו קניות, תליית כביסה או טאטוא הבית.
הקשיבו לילד- ילדים לא תמיד יודעים לאבחן כמונו מחלות או להיכנס לאינטרנט, אבל הם בהחלט יודעים להגיד לנו מה מציק, אין אם מדובר באמירה מילולית ישירה או בכי. חשוב לשים לב למה הילד מנסה לומר לנו, גם אם נראה לנו שהוא מנסה להתחמק מהליכה לגן או סתם התפנקות מיותרת. במקרים רבים הורים מפספסים מחלה בתחילתה כי אינם שמים לב לסימנים מוקדמים כמו תלונות כלליות על כאב או חוסר תאבון.
תזונה מחזקת– מלבד מרק העוף המוכר הידוע בתור “תרופת סבתא אולטימטיבית”, ישנם לא מעט מאכלים נוספים המחזקים את המערכת החיסונית כמו שום, פירות הדר אשר עשירים בויטמין C ותבלינים מחממים כמו ציפורן, קינמון וג’ינג’ר ששילובם במאכלים שונים יכולה להקל מאד על צינון.
מניעת הידבקות- בבית בו יש חולים, קל מאד להידבק אך יש כמה צעדים שיכולים לסייע במניעת ההדבקה של שאר בני הבית: מומלץ להקפיד על כביסה של מצעים ומגבות (גם אם היה בהם שימוש רק יום יומיים) ורצוי בטמפרטורה גבוהה ככל הניתן. בנוסף כדאי לעשות שימוש במדיח אשר מנקה את הכלים בטמפרטורה גבוהה יותר מהמים בברז ועל כן מחטא טוב יותר. עוד חשוב להקפיד על פינוי של ממחטות משומשות פעמיים שלוש ביום אל מחוץ לבית וחיטוי צעצועים שהיו בקרבת הילד החולה.
לצאת מהשגרה- גם אם בימים רגילים אתם מקפידים על חוקים ברורים בבית וסדר יום נוקשה, בעת המחלה של ילד ניתן להתגמש ולזכור שגם אנחנו כחולים לא תמיד במיטבנו ומתקשים להקפיד על השגרה שלנו, קל וחומר ילדים. לא זהו הזמן להגביל את זמן צפייה בטלוויזיה או להורות על אכילה רק במקומות מוגדרים בבית, אלא לשחרר ולתת עדיפות למנוחה של הילד ולנוחותו.
להקל על עצמכם– פעמים רבות הורים נדבקים ממחלת ילדים שעברה בגן ותופסים אותה יותר קשה אפילו מהילדים. הסיבה היא שהחיים שלנו כיום הם מאד דינמיים ומחלות לא מתקשרות לאשר הגעה מראש, אלא מגיעות על פי רוב בזמן הכי לא נוח שיש. ההורים מנסים לשלב את המחלה עם העומס היומיומי ולא פלא שהם עצמם נדבקים. חשוב על כן, שתקלו על עצמכם: לא הספקתם לשטוף את הבית? העבירו סמרטוט חד-פעמי לניקוי, אין לכם כוח לבשל עבורכם אחרי שהכנתם סירי מרק למכביר? הזמינו אוכל או אספו משלוח טייק אווי. אין לכם כוח לעמוד בתור בסופר? הזמינו את הקניות אונליין ושלמו כמה שקלים לבן של השכנים שיוציא את הכלב לטיול.
סדרי עדיפויות– כלל האצבע אומר שהבריאות של הילד ושלכם קודמות לכל. הדבר הבא בחשיבותו הוא דברים הקשורים בניהול הבית שאינם סובלים דיחוי: כמו עבודה, תשלום מסים וחשבונות וקניות לבית הם בהחלט דחופים. החזרת טלפון לאמא מהגן, ישיבת דיירים או אפיית עוגה למשרד הם ממש לא חשובים וניתנים לדחייה או האצלת סמכויות. אותו עקרון רלוונטי גם לגבי הילדים: לומדים חומר חדש בכיתה? השלמת חומרי לימוד היא חשובה אבל היא איננה העדיפות העיקרית ועדיף לנוח ולאגור כוחות על פני למידה שאינה אפקטיבית בזמן זה.
זמן משותף- אין דבר רע בלי טוב. מתי לאחרונה ביליתם עם ילדיכם אחד על אחד בלי גירויים מסביב? נצלו את הזמן המשותף להיות יחד להרעיף אהבה ותשומת לב על ילדיכם. זהו הזמן שלכם לפנק ללא חשבונות ולהתיר קצת את הגבולות ואולי אפילו תצאו קצת מחוזקים יותר כמשפחה.