A password will be e-mailed to you.

מהלידה ועד הצעד הראשון

מאת: WeLead | 10 באוגוסט 2017

מהו מחשבון התפתחות, איך מודדים אחוזון ולמה הילד של השכנים הולך לפני התינוק שלי למרות שהם נולדו באותו יום? מעקב אחר התפתחות תינוק עלול להיות משימה מורכבת, אך אספנו עבורכם את העקרונות המנחים. קבלו את כל הפרטים:

הורים יכולים לסייע להתפתחות הילד כבר מרגע הלידה. בשביל לעשות זאת עליהם להכיר את המונחים המקצועיים סביב הנושא של עקומות גדילה, ובעיקר לזהות ציוני דרך של התפתחות תינוקות נורמטיבית. עם זאת, חשוב גם לזכור שכל תינוק מתפתח בקצב שלו. רק לעיתים רחוקות מצביע עיכוב לכאורה בקצב ההתפתחות על בעיה רפואית או בריאותית. בנוסף, רצוי להתייעץ עם אנשי מקצוע ולא למהר להסיק מסקנות על בסיס השוואה בין תינוקות שונים.

מלבד מעקב אחר ההתפתחות לפי הכישורים שאותם רוכש התינוק באופן עצמאי ותוך חיקוי של הסביבה, כדאי גם להשתמש במחשבון ייעודי. השימוש במחשבון מבוסס על הזנת הגובה, המשקל והיקף הראש של הילד והתוצאה משקפת את האחוזון שבו הוא נמצא. האחוזון הוא ערך שמייצג את האורך והמשקל של הילד ביחס לילדים אחרים – באותו גיל ומגדר. מבחינתכם, אחוזון גם משמש כאינדיקציה להתפתחות תקינה של התינוק לצד כל שאר הכלים בטיפת חלב וקופות החולים.

מהלידה ועד הצעד הראשון

צילום: pexels

העקרונות המנחים של התפתחות תינוקות

תהליך ההתפתחות מורכב, עדין וסובייקטיבי אך השלבים הם לרוב סדירים. המשמעות היא שתינוק בדרך כלל לא יתקדם לשלב הבא לפני שיחוש ביטחון בשלב הקודם. כמו כן, יש שלבים מהירים שעליהם התינוק משתלט בתוך ימים ספורים, לצד שלבים איטיים שבהם התינוק בוחן את הסביבה. את ההתפתחות המוטורית מודדים לפיכך לפי השאלה כיצד הושג כל שלב ולפי איכות התנועה.

מלבד האמור לעיל, הרבה הורים לא יודעים שבמהלך התפתחות תינוקות יש שלבים שבהם נראה כאילו הם שכחו את העקרונות של השלב הקודם. האמת כמובן שונה, כי התינוק מתרכז בכל פעם ביכולות חדשות אך אין לו את היכולת לשמור על הריכוז הנדרש כדי להשתמש ביכולות הקודמות. המצב יחזור לקדמותו רק בסיום רכישת היכולת החדשה, מה שאמור להרגיע את ההורים ולהפחית חששות מיותרים.

עם אצבע על הדופק: ציוני דרך בהתפתחות

אין ספק שהדרך הנעימה והנעימה ביותר לעקוב אחר התפתחות התינוק היא בעזרת זיהוי ציוני דרך מסוימים. לכל גיל יש ציוני דרך שמאפיינים אותו ואצל רוב התינוקות הם מופיעים פחות או יותר באותו שלב. כך למשל בחודש הראשון התינוק ישן 16 שעות ביום בממוצע, הוא מפעיל חזק מאוד את רפלקס היניקה ואגרופי ידיו קמוצים. חיוך עשוי להופיע על פני התינוק בעת גירוי תחושתי, אך עוד מוקדם להתלהב כי מדובר ברפלקסיה בלבד.

לקראת סוף החודש הראשון להתפתחות התינוק הוא מתחיל להחזיק את ראשו, נעשה קשוב לרעשים ואף עוקב אחרי עצמים נעים. בחודש השני מופיע לשמחת כל בני המשפחה חיוך רצוני ומתחילה להיווצר הפרדה בגפיים. בנוסף, בתקופה הזו התינוק יוצר קשר עין עם הקרובים אליו ומשמיע קולות חדשים כמעט על בסיס יומי.

בחודש השלישי יש לפעמים קפיצת גדילה, מה שאומר שהתינוק מרים ראש ונשען על האמות בשכיבה על הבטן, מושיט יד לעבר חפצים ומתחיל לצחוק בקול. במקביל, הוא גם צפוי להוריד את שעות השינה למחצית משעות היום, לעקוב עם המבט אחר כל כיוון וללפות בידיו חפצים רכים. לשם השוואה, בחודש הרביעי הוא משתמש באצבעותיו כדי למשש חפצים ובחודש החמישי הוא רוכש שליטה מלאה על היד באמצעות קשר יד-מוח.

בחודש השביעי התינוק מתחיל את שלבי ההליכה ותוכלו לזהות זאת באמצעות הפרדת רגליים, הרמת אגן או בית החזה והרמת הישבן כלפי מעלה. בחודש השמיני הוא כבר יזחל לפנים ולאחור, יפתח מוטוריקה עדינה ואפילו יישב לבד למספר מספר דקות. בחודש התשיעי הוא יהיה מסוגל לשבת לבד ללא הגבלת זמן, למחוא כפיים ולדחוף עם הרגליים ובחודש העשירי הוא יתרומם למצב עמידה. בחודש האחד עשר הוא יסתובב ברחבי הבית ובעיקר בתמיכת רהיטים ובחודש השנים עשר הוא סוף סוף יעשה את צעדיו הראשונים באופן עצמאי.

מהלידה ועד הצעד הראשון

צילום: shutterstock

מה קורה בין גיל שנה לשנתיים?

הורים ותיקים מסמנים את גיל שנה כמועד שבו דרגת הקושי יורדת משמעותית. בגיל הזה התינוק מסוגל לטפס במדרגות, לבנות מגדל מכמה קוביות ולהתכופף כדי להרים חפצים מהרצפה. הוא גם יאהב לשחק איתכם עם חפץ שתחביאו לו ויצליח להחזיק עיפרון או עט כדי לשרבט על דף. כמובן שזו גם התקופה בה עליכם לגלות ערנות יתר ולא להשאיר את התינוק לבד אפילו רגע אחד.

תינוק משחק

צילום: shutterstock

מגיל שנה וחודשיים ועד גיל שנתיים התינוק ישקיע את מרב מרצו בפעילויות חקירה ושליטה. הוא יידע לטפס ולהחליק במגלשות, יתחיל לרוץ ויגיב להוראות מילוליות פשוטות בנות כמה מילים. כדאי להקריא לילד כמה שיותר סיפורים כדי לפתח אצלו את הדמיון ולהראות לו תמונות, לקחת אותו לפעילויות חברה עם ילדים אחרים ולהיות קשובים לקראת המילים הראשונות שהוא יוציא מהפה.