קרטיבים וארטיקים
קרטיב אינו מכיל שומן כלל, אך מכיל בממוצע כ-3-4 כפיות סוכר ולכן נחשב כממתק. בדיוק כמו מיץ מתוק, כך גם קרטיב מעלה את רמת הסוכר בדם באופן מהיר. לכן, לסוכרתיים או לטרום סוכרתיים פחות מומלץ לאכול קרטיב קרח “רגיל”, אך ניתן לשקול אכילת קרטיב דיאטטי. בנוסף, מומלץ להכין קרטיבים בבית מתמציות של תה קר בטעמים שונים למשל ובכך לחסוך את כפיות הסוכר ואת עליית רמות הסוכר בדם כתוצאה מזה. בארטיקי שמנת, קסטות וטילונים מדובר בסיפור אחר, בכל אחד יש בממוצע כ-300 קלוריות וכ-40 גרם פחמימות השוות לכ-8 כפיות סוכר, כמות קלוריות כזו מקבילה לכמות קלוריות של ארוחה שלמה. בנוסף, ארטיקים אלה מכילים כמות שומן גבוהה, אשר רובה מורכבת משומן רווי הנחשב לאחד השומנים המזיקים המקושרים להתפתחות מחלות לב וכלי דם. אכילה תכופה של ארטיקים מסוג זה, עלולה להוביל לעלייה ברמות הסוכר והכולסטרול ולעלייה במשקל. במידה ובכל זאת חשקה נפשכם בקניית ארטיקים אלו מומלץ לקנות את המארזים המכילים מנות מוקטנות של אותם ארטיקים (ארטיק ‘מיני’), או לחלוק מנה כזו עם פרטנר נוסף.
ארטיקים דיאטטיים או מופחתי קלוריות (לייט) מכילים תחליף סוכר אחד או יותר. בארטיק או גלידה הנושאים את ההגדרה “דיאט” (=עד 40 קלוריות ל 100 גרם מזון) בד”כ לא יהיה סוכר. לעומתם, בארטיקים או גלידות הנושאים את ההגדרה “לייט” (=הפחתה ב1/3 של כמות הסוכר / שומן / קלוריות לעומת המוצר הרגיל), יתכן וההפחתה בקלוריות היא בעקבות הפחתה באחוזי השומן וכי כן יהיה סוכר במוצר. דבר נוסף שמומלץ לשים לב אליו ברשימת הרכיבים הוא האם קיימים ממתיקים כוהליים כמו מלטיטול, סורביטול או כל שם נוסף שמסתיים באותיות “ול”. ממתיקים אלו עלולים לגרום לחלק מהאנשים תופעות לוואי, כמו שלשולים או כאבי בטן. עבור סוכרתיים או אנשים המתמודדים עם עודף משקל, מומלץ להעדיף את קטגוריית הדיאט לעומת הלייט או לאכול מהמוצר המכיל סוכר אך בכמות קטנה. חשוב לזכור כי גם שכשאוכלים כמות גדולה של מאכלים דיאטטים, מקבלים תוספת קלוריות משמעותית לתפריט, דבר שעלול לגרום לעלייה במשקל. בנוסף, עבור סוכרתיים, חשוב לבדוק מהי כמות הפחמימות בארטיק ולהתאים אותה לכמות הפחמימות המומלצת בתפריט האישי ולמינוני האינסולין, במידה ויש.
פירות הקיץ
הפירות בכללותם מכילים סוכרים פשוטים, אשר עלולים להשפיע באופן מהיר יחסית על רמות הסוכר בדם.
ישנה חשיבות לכמות הפרי הנאכלת, כיוון שכל מנת פרי מתפרקת בגוף לכ-3 כפיות סוכר (כ15 גרם פחמימות) ומכילה כ-60 קלוריות. יש חשיבות גם לסוג הפרי הנאכל. כיום, בעידן התזונה מותאמת אישית, ידוע כי כל פרי יכול להשפיע אחרת לחלוטין על רמת הסוכר של אנשים שונים. מסיבה זו, מומלץ לבדוק את השפעת הסוכר בעקבות אכילת פירות שונים (כל פעם פרי אחר בנפרד) ולהסיק מסקנות לגבי הפירות ה”ידידותיים” ביותר באופן אישי. סוכרתיים מוגבלים בדרך כלל במספר מנות הפרי אותן הם יכולים לאכול ומומלץ להתייעץ עם דיאטנית בקשר למספר מנות הפרי היומיות אשר ניתן לאכול, כאשר בדרך כלל מומלץ לאכול בין 1-2 מנות פרי ליום, ולהפריד בין המנות (לא לאכול את שתי המנות יחד).
חשוב לזכור כי בנוסף לסוכר, הפירות מכילים גם ויטמינים, מינרלים, נוגדי חמצון וסיבים תזונתיים. מסיבה זו, ניתן להחליף את מנת המתוק היומית (במידה וקיימת) במנת פרי ואף מומלץ לשלב במקביל לאכילת הפרי מספר שקדים או אגוזים, אשר עשויים למתן את עליית הסוכר בדם לאחר אכילת הפרי.
מיצי פירות הם נוזלים אשר מתעכלים במהרה במערכת העיכול, ולכן הסוכר שבהם מגיע במהרה לזרם הדם. כוס מיץ סטנדרטית עשויה להכיל כ-9-12 כפיות סוכר, כמות משמעותית ביותר לכל אדם ובמיוחד לסוכרתיים.
משקאות ללא סוכר
משקאות ללא סוכר נחשבים תחליף למשקאות רגילים, אולם אלו לא בהכרח טובים לבריאות. על אף שמשקאות דיאט אינם מכילים סוכר ולרוב, אין בהם כלל קלוריות, הוכח כי צריכת משקאות עם סוכר וצריכת משקאות ממותקים בממתיקים מלאכותיים קשורים בסיכון מוגבר לפתח סוכרת מסוג 2 ומחקרים אחרים עוד הוכיחו כי אלו גורמים התורמים להתפרצות סוכרת, כבד שומני ולהשמנה.
לסיכום, במקום לקנות באופן קבוע דברי מתיקה “ללא סוכר”, הגורמים לנו לאכול מהם יותר, מתוך תחושה שהם טובים יותר לסוכרת – לעיתים, עדיף לקנות את “הדבר האמיתי” (כן, כן, זה המכיל סוכר), ולאכול ממנו במידה מועטה ומדודה תוך ניטור רמות הסוכר בדם.