מי לא עבר ראיונות עבודה וציפה בכיליון עיניים וכסיסת ציפורניים לטלפון, תוך כדי ריפרוש טורדני של תיבת המייל, בהמתנה שיודיעו לו האם התקבל למשרה המיועדת או לא? כולנו חווינו את “ההמתנה” שמדירה שינה מעיניי מועמדים לעבודה. פעמים רבות התשובה המיוחלת לא מגיעה כלל או מגיעה מאוחר מדי.
ממקור ראשון, אודה בכך שחברות רבות מידי לא טורחות להחזיר תשובה למועמדים. אסור שזה ייקרה בארגון או חברה שרואה עצמה מתקדמת עם חשיבות עליונה להון האנושי בה. אם מועמד עושה כברת דרך כדי להגיע לראיון, לבצע מטלות על חשבון זמנו הפרטי, מגיע לו לדעת היכן עומד תהליך גיוסו והתאמתו לעבודה.

צילום: shutterstock
בצד של המועסקים הסיטואציה בעייתית גם כן: המצב המוכר לצערנו הוא שאחרי ראיון עבודה נהדר, אתם בטוחים כי המשרה שלכם, עובר שבוע או שבועיים ודממת האלחוט נותרת בעינה. זה קורה פעמים רבות מידי למועמדים חדשים בשוק וגם לבעלי ניסיון רב וקריירה מפוארת. מצאתי מספר סוגי מעסיקים שממאנים להחזיר תשובה, לצד דרכים להתמודדות עם המצב באופן מיטבי:
המעסיק הנעלם: זהו המעסיק שלא מתאמץ לעדכן אתכם כי לא עברתם את הראיון. מדובר במעסיקים שמשאירים טעם מר ולא מקצועי. מלבד החוק, שמעגן את מתן החזרת התשובה למועמד, יש צורך להתייחס למועמד ולזמן שהקדיש לחברה במלוא הכבוד. במקרים הללו הרווחתם בכך שהחברה לא צירפה אתכם לשורותיה. ניתן לזהות יחס לא מכבד בשלבים מוקדמים בתהליך, ובכך להימנע מעבודה בארגון שלא מוצא לנכון להתייחס לטובתו של המועמד או העובד.
הטיפ שלי: גם אם ראיון העבודה היה נפלא המשיכו לחפש, ובכל מקרה תמיד שילחו קורות חיים למספר ארגונים במקביל, כדי למקסם את האפשרות למצוא עבודה ולא לעמוד בפני שוקת שבורה.
המעסיק שמבקש לבצע מטלה נוספת: המעסיק לא בטוח שהכישורים המקצועיים שלכם חדים ומדויקים מספיק למשרה ומעוניין לראות איך תתמודדו עם מטלה שונה ואחרת. אתם מגיעים מתחום אחר או בוסריים מאוד ועל כן המעסיק רוצה לוודא שהיכולות הראשוניות שלכם יתאימו להמשך הכשרתכם בחברה. חשוב בשלב הזה לא להיעלם דום, לתת ביטוי ליצירתיות, היכולות שלכם ולהבליט את היתרונות על מועמדים אחרים. כנראה שבתהליך הזה נמצאים עוד מס’ מועמדים וע”פ המטלה הזאת יוכרע עתידכם בחברה.
הטיפ שלי: להשקיע רבות במטלה. לעיתים מועמד נמצא לא מתאים לתפקיד מסוים אך ביצוע המטלה באופן מיטבי יכול לפתוח דלתות בארגון ולהציע למועמד הזדמנויות נוספות.
המעסיק שחוזר בו לקראת הסוף: זהו מעסיק הטוען זמן רב כי הכיוון “חיובי מאוד” אך לא אומר לכם בוודאות כי התקבלתם. אתם ממתינים פרק זמן ממושך ואחר-כך מקבלים תשובה תמציתית שהמעסיק המשיך עם מועמדים אחרים. מקרים כאלו אינם מעטים ומועמדים רבים רותמים את העגלה לפני הסוסים ומודיעים בעבודה ובסביבה הקרובה כי מתעדים לעזוב רק בשל הרגשה חיובית שקיבלו מהמעסיק. עד שהנכם לא חותמים על חוזה עדיף כי לא תודיעו על התפטרותכם. חשוב לציין כי גם במצב בו הרגשתם שתקבלו את התפקיד הנחשק והציפיות התנפצו, חשוב לא להתייאש ולהבין כי גם המגייסים אנושיים ונמצאים במערכת שיקולים גלובלית ורחבה. תהיו עם היד על הדופק ואל תחשבו שכימיה או פידבק טוב מהמראיין הם ערובה לקבלה לעבודה.
הטיפ שלי: אין לעזוב מקום עבודה לפני שיש חוזה חתום בידי שני הצדדים.
המעסיק שמתקשר: מעסיק שמתקשר ומודה על תהליך הגיוס הינו מעסיק שתרצו להמליץ עליו לחבריכם. זהו מעסיק שהעריך את הזמן שהקדשתם לו וגם אם אינכם מתאימים לתפקיד, הוא ידע לערוך שיחת משוב שתותיר בכם הרגשה טובה על התהליך למרות הפספוס של המשרה.
טיפ שלי: היו מנומסים וקונקרטיים והביעו רצון להשתלב בארגון בנסיבות אחרות במידה ויתפנו תפקידים חדשים.

צילום: shutterstock
עודף היצע בשוק העבודה יוצר מציאות בה החזרת תשובה לא תמיד עומדת בראש מעייניהם של המעסיקים. ההבנה שמועמדים זקוקים למשוב על מנת לא להשאר במצב של חוסר וודאות או ציפייה והינו עדיף על תשובה שלילית לא נלקחת בחשבון, מאידך, חשוב לזכור כי גם המגייסים אנושיים ומטרות הארגון עומדות לנגד עיניהם ולכן, באופן רציונלי, באם הם מעוניינים במועמד הם ייתנו לו להבין זאת וייסגרו את התקן כדי לא לפספס עובד מוצלח.
מחפשים עבודה? התחברו לקבוצת הפייסבוק משרות הייטק ושיווק ללא ניסיון