A password will be e-mailed to you.

סובלים מחרדה ולחץ? הנה צמחי מרפא שיסייעו לכם

מאת: רינת פז | 21 בנובמבר 2017

 

 

 

 

אנשים רבים סובלים מחרדה ולחץ ברמה כלשהי, העלולים לגרום לתופעות פיסיות של הפרעה בשינה סדירה, עצבנות, כאבים בחזה או דפיקות לב חזקות, קשיי נשימה, יובש בפה, סחרחורות ועוד.

אנשים הסובלים מתופעות של לחץ וחרדה, חייבים בשלב הראשון לשאול עצמם מספר שאלות: מה הם הגורמים ללחץ? (מומלץ להכין רשימה מסודרת) האם הם יכולים לשפר את אורח החיים? מה אפשר לעשות כדי לשפר את המצב?

במקרים של חרדה, קלה עד בינונית, ישנן דרכים רבות לסייע בהרגעה, כשלב ראשוני, לפני הפנייה לעזרה של תרופות פסיכיאטריות. פעילות גופנית, למשל, ידועה כמסייעת להרגעה, במיוחד לאנשים שהתעמלות היא לא חלק מאורח החיים שלהם. תרגילי נשימה או מדיטציה אף הם בעלי השפעה גבוהה.

לתזונה יש ערך גדול בהשפעה על לחץ וחרדה ולכן חשוב לעשות התאמה נכונה של התזונה. מומלץ להימנע או להקטין צריכה של קפה, אלכוהול וסוכרים. חשוב לבדוק האם יש  חסרים בויטמינים מסוג B  או חוסר במגנזיום.

אמצעי הרגעה נוסף, שתופס תאוצה יותר ויותר בשנים האחרונות הוא שילובם של צמחי מרפא. הם חלק חשוב בטיפול לאנשים שלא החלו ליטול תרופות פסיכיאטריות. אנשים הנוטלים תרופות חייבים להיוועץ ברופא בטרם שימוש בצמחי מרפא כלשהם, וזאת על מנת לדעת אילו צמחים הם יכולים לקחת ואילו יכולים לגרום לתגובות נגד כמו הגדלת פעילות התרופה או הקטנתה.

ישנם מספר צמחים ותרופות מבוססות צמחים, שמשמשים להרגעה ומהווים תחליף טבעי לתרופות המרשם הממכרות. חלקם אפשר לצרוך באופן עצמאי והם זמינים לרכישה וחלקם דורשים התייעצות מקדימה עם איש מקצוע.

צמחי מרפא שיסייעו לכם להתמודד עם חרדה ולחץ

מליסה  Melissa officinalis- אחד הצמחים הפופולאריים להרגעת מתחים, חוסר מנוחה, עצבנות, דפיקות לב, חרדה ובעיות שינה. השתמשו בו כבר בתרבויות עתיקות לאורך ההיסטוריה. מליסה הוא צמח בטוח יחסית, אם כי לא מומלץ לנשים בהריון ולמי שסובל מבעיות של תת פעילות של בלוטת התריס. ניתן לשתות כחליטת תה, שתיה של מספר טיפות שמן אתרי בכוס או במיצוי אלכוהולי. אפשר לגדל מליסה בגינה או לקנות בצורות השונות בחנויות טבע.

לבנדר Lavendula officinalis – הצמח בעל הפרחים הסגולים בטוח לשימוש, חוץ מלנשים בהיריון. אפשר לגדל אותו בגינה או לקנות בחנויות הטבע. ניתן לעשות בו שימוש במספר דרכים, כגון: שמן אתרי לבליעה, כחליטת תה, תמצית אלכוהולית לבליעה. ניתן לקבל חלק מהאפקט הטיפולי על ידי הרחה – כאשר נשים פרחים של לוונדר בכוס מים רותחים או שמן לבנדר ליד המיטה ופשוט נריח. כרית חימום עם פרחי לבנדר יכולה לתת את ההשפעה המרגיעה, בשילוב עם החום.

פסיפלורה  Passiflora incarnita- צמח השעוונית יכול להתאים לשימוש במצבים של עצבנות ובעיות שינה. יכול להרגיע גם במקרים של כאבים (אך לא במקום טיפול ממוקד בכאב). ניתן להשתמש כתמצית אלכוהולית כחלק מפורמולה צימחית הנצרכת בבליעה. רצוי להימנע משימוש במידה ומטופלים באמצעות תרופות אחרות.

קמומיל Matricaria recutita – השימוש בפרחים הצהובים של הקמומיל תועד כבר בתקופת הפרעונים. השימוש העממי העיקרי של הקמומיל הוא להרגעת מערכת העיכול, אך לתה על-בסיס קמומיל, יש סגולות מרגיעות ואף משפרות שינה. לא מומלץ להשתמש בקמומיל לבעיות חרדה כטיפול בלעדי, אך כחלק מפורמולה או כחלק מטיפול רחב יותר, יש לו ערך רב. חשוב לשים לב שאנשים מסוימים יכולים להיות אלרגים לצמח.

פרג קליפורני Eschscholiza popy – צמח ממשפחת הפרג, הידוע כמסייע להרגעה ועזרה בשינה. נשתמש בתמצית אלכוהולית כחלק מפורמולה הנצרכת בבליעה.

ולריאן Valeriana officinalis – ידוע לאורך ההיסטוריה כמסייע בבעיות של לחץ וחרדה, שינה, אי-שקט, הרגעת מערכת העצבים ועוד. הוא משפיע על מגוון רחב של סימפטומים עקב מספר רב של חומרים פעילים, שמשפיעים בדרכים שונות על הגוף. ישנן כיום בשוק תרופות ממקור צמחי העושות שימוש בצמח הולריאן כמרכיב פעיל. כגון: נרבן.  היעילות גדולה עוד יותר בתרופות על בסיס צמחי המשלבות ולריאן עם  פסיפלורה, קרטגוס ואיצטרובל לופולי.